Een steigerhouten schuifdeur is prachtig aan elke wand. Omdat de kosten voor een deur op maat hoger zijn dan bij een standaard deur kun je er ook voor kiezen zelf een schuifdeur te maken van hoogwaardig steigerhout. Dat is helemaal niet zo moeilijk zolang je maar de juiste materialen hebt, een beetje handig bent en deze instructies volgt. Dus stroop je mouwen op en maak zelf een prachtige schuifdeur van steigerhout zoals je die op Loftdeur.nl kunt vinden. Als je geen zin hebt om zelf aan de slag te gaan kun je uiteraard ook een complete deur bestellen, wij zullen het aan niemand verklappen…

In deze handleiding gaan we uit van een schuifdeur met de maten 105,6 cm x 220 cm.

Je hebt de volgende onderdelen en materialen nodig:

 • Steigerplanken (ongeveer € 3,95 per meter)
 • Dunne 6mm MDF plank, 14 cm hoog, breedte van de deur (b.v. 105 cm)
 • Stevige schroeven van circa 5 cm lengte (verkrijgbaar bij de bouwmarkt)
 • Schuifdeurbeslag van Loftdeur.nl in de juiste maat

Een standaard set schuifdeurbeslag bestaat uit:

 • 2 rollende elementen uit staal (met kogellagers)
 • Stalen rails met een lengte van respectievelijk 150 cm / 183 cm / 200 cm / 250 cm / 300cm
 • 2 stalen deurstoppers (voor het einde van de rails)
 • Afstandhouders voor de bovenkant van de deur
 • 1 vloergeleider voor de schuifdeur
 • Schroeven voor montage, zowel voor hout als een betonnen muur, inclusief pluggen

Naast de materialen voor de schuifdeur en het schuifdeurbeslag heb je ook gereedschap nodig om alles in elkaar te zetten en op te hangen. Dit is het gereedschap dat je nodig hebt:

 • Rolmaat: voor het opmeten van de hoogte waar de schuifdeur rails moet hangen
 • Schroefboormachine: voor het aan elkaar bevestigen van de steigerhouten planken
 • Boormachine: om de gaten te boren voor het schuifdeurbeslag van Loftdeur.nl
 • Waterpas: voor het netjes recht ophangen van de schuifdeurrails op de muur

Als je alle spullen hebt verzameld kun je aan de slag! Volg alle stappen zorgvuldig op en neem rustig de tijd, zo krijg je het beste resultaat.

Stap 1

Het is sterk aan te raden om de planken professioneel op maat te laten zagen. Niet alleen spaart dat veel tijd uit, je hoeft ook geen zaagmachine te gebruiken en je bent verzekerd van planken die kaarsrecht zijn.

De twee horizontale planken worden op de volgende wijze gemonteerd.

Deze planken hebben we nodig voor onze deur:

6 planken van 17,6 cm × 220 cm

3 planken van 17,6 cm ×104,6 cm

Hoewel het frezen van de deur de beste oplossing is, kun je met een MDF plaat tussen de deur en de onderste dwarsligger hetzelfde resultaat op eenvoudige wijze bereiken.

Als eerste leg je de 6 planken van 220 cm lengte naast elkaar, leg daar de 2 korte planken bovenop. De lengte van de 2 horizontale planken is iets korter dan de totale breedte van de 6 lange planken, dat hoort zo. Leg de horizontale planken neer zodat je aan beide zijkanten een halve centimeter overhoudt.

De bovenste horizontale plank moet op minimaal 25 cm afstand van de bovenzijde van de deur gemonteerd worden, zo houd je voldoende ruimte over voor de montage van de beugels in het schuifdeurbeslag.

De onderste horizontale plank loopt wel gelijk met de onderzijde van de deur. We gebruiken het MDF plankje om de onderste plank op de deur te monteren. Daarmee is het niet nodig een verticale gleuf te frezen om later de vloergeleider te bevestigen.

Schroef de horizontale planken vast aan de verticale planken.

Stap 2

Monteer de beugels van het schuifdeurbeslag op de deur. Tussen de bovenzijde van de deur en de onderzijde van het wiel moet minimaal 4 cm ruimte overblijven voor de rails van het schuifdeursysteem. Plaats de twee hangers op de deur, en markeer met een potlood een rondje waar de gaten voor de beugels komen. Gebruik vervolgens een houtboor om 4 gaten te boren in deur om de beugels te bevestigen.

Stap 3

Draai de beide beugels met de hand aan, draai de wielen erin tot je niet verder kunt draaien. Daarmee is de schuifdeur helemaal af! Nu kun je verdergaan met het ophangen van de schuifdeur. Bekijk de montagevideo om te zien hoe dit in zijn werk gaat.

Ga nu verder met de handleiding om de schuifdeurrails op de muur te monteren. Hang daarna de schuifdeur op en geniet van een steigerhouten schuifdeur die je zelf hebt gemaakt!

De totale kosten van dit project bedragen pakweg 265 euro:

Steigerplanken: € 65,-
Schroeven: € 5,-
Schuifdeurbeslag: € 180,-
MDF plaat: € 3,-

Heb je geen tijd of heb je twee linkerhanden? Bezoek dan onze productpagina voor op maat gemaakte steigerhouten schuifdeuren, kant-en-klaar thuis geleverd!